Translate

lördag 3 februari 2018

Fullföljda studier genom trygghet och studiero

Jag är inte bara politiker utan även förskollärare/resurslärare.
På min arbetsplats Lundenskolan som är en låg-och mellanstadieskola i Skövde har vi under hösten aktivt arbetat med trygghet och studiero. Det är viktigt att all personal på skolan utbildas i det så att vi har ett gemensamt förhållningssätt kring hur vi ska arbeta med de här viktiga frågorna. Barnen i filmklippet nedan är så duktiga på att prata om det.

På skolan har vi arbetat utifrån forskaren Helen Jenvéns 3 enkla regler som vi lär ut till barnen:

  1. När någon säger " Stopp" eller "Sluta" så måste man sluta!
  2. Inget barn får bestämma över ett annat barn.
  3. Alla får alltid vara med.

Film Fullföljda studier - genom trygghet och studiero

Syfte:
Vi vill att det blir en nolltolerans mot kränkande behandling. Vi vill få ett normkritiskt förhållningssätt som präglas av trygghet och studiero.
Det är viktigt att alla får vara med samt att det inte förekommer kränkningar.

Två viktiga saker för folkhälsan:
  1. Gjort klart sin skolgång 
  2. Har  ett arbete.

BAKGRUND/BESLUT från politiskt håll.

 Handlingsplan för fullföljda studier

Under de senaste 15-åren har antal behöriga till gymnasiet ständigt sjunkit procentuellt i samtliga delregioner i Västra Götaland. Västra Götalandsregionen har därför inlett en kraftsamling och kommer i samarbete med andra arbeta för att vända den nedåtgående trenden och för att alla elever som lämnar grund- och gymnasieskolan ska ha godkända betyg.
Under 2016 har en handlingsplan arbetats fram av Folkhälsokommittén. Handlingsplanen innehåller fem delområden som bland annat handlar om ökad samverkan, främja psykisk hälsa, öka intresset för studier och skapa bättre förutsättningar för goda skolresultat för ungdomar med migrationsbakgrund. Regionfullmäktige beslutar att handlingsplanen för fullföljda studier 2017-2020 antas och att Folkhälsokommittén ska samordna arbetet.
I beredningen Medborgare & Folkhälsa där jag är ordförande är detta en del av folkhälsoarbetet i Skövde Kommun.